Slavic Folkloristics home aa

Promocija zbornika "Encountering Fear" 29.VI 2021. u Zagrebu

Institut za etnologiju i folkloristiku i suradnici projekta HRZZ-a Naracije straha: Od starih zapisa do nove usmenosti pozivaju Vas na razgovor o zborniku Encountering Fear koji će se održati 29. lipnja 2021. u 20 sati u parku ispred Bookse (Martićeva 14 d).

 

Zbornik su uredile Natka Badurina sa Sveučilišta u Udinama, Una Bauer s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

te Renata Jambrešić Kirin i Jelena Marković iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

fear book 29 06 2021


U razgovoru će sudjelovati Tatjana Jukić, redovita profesorica na Odsjeku za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Pletenac, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te urednice. Razgovor će voditi Ivona Grgurinović, docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Strah je osnovna, arhetipska emocija, ali također i dijagnoza našeg vremena. Od svih emocija istraživanih u društvenim i humanističkim znanostima tijekom posljednjih nekoliko desetljeća u okviru tzv. afektivnog zaokreta, strah je privukao najviše pozornosti i to upravo zbog toga što se čini da je strah osnovno obilježje ljudskog stanja od kraja kratkog 20. stoljeća naovamo.

Odgovarajući na specifične izazove rastuće prisutnosti straha na lokalnoj i globalnoj razini, s fokusom na njihove povijesne manifestacije i kulturne promjene, autorice i autori okupljeni u ovom zborniku pristupaju kronotopima straha iz perspektive kulturne antropologije, etnologije, folkloristike, književne teorije, izvedbenih studija i teatrologije, povijesti umjetnosti, povijesti i studija pamćenja.

Urednice su višegodišnji rad na zborniku dovršile usred globalne pandemije potpuno svjesne da se čovječanstvo nikada neće osloboditi prirodnih i društvenih prijetnji, no s uvjerenjem da se pripovijedanjem, istraživanjem i boljim razumijevanjem straha može ići ususret konstruktivnim promjenama za pojedince i društvo u cjelini.